1 UVOD

Spoštovane študentke in cenjeni študenti,

pred vami je učbenik, ki vam bo pomagal pri pripravi na predavanja pri predmetih, ki se dotikajo vprašanj, kako avtorice in avtorji prikazujejo tematike, povezane s spoli v literarnih delih. Učbenik sva zasnovala za predmet Reprezentacije spolov v slovenski književnosti, ki ga izvajava kot izbirni predmet na programu Humanistični študiji, smer Literarne vede, na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Učbenik je zasnovan tako, da boste na začetku poglavja spoznali širši kontekst teme, nato pregledno predstaviva njen razvoj v slovenski književnosti, v tretjem delu poglavja pa sledi delo z izbranim besedilom. Želiva si, da bi vas branje teh sedmih romanov spodbudilo k branju tudi drugih del avtorjev in avtoric, ki jih predstavljava, in da bi opremljeni z novimi znanji odkrili še kakšno delo. Vesela bova, če boste svoje komentarje vpisali v prostor, ki je temu namenjen na koncu poglavja.

Vsi_e, ki boste učbenik predelali_e v celoti, boste pridobili_e znanje in sposobnosti branja in interpretiranja konstruktov ter reprezentacij spolnih identitet v imaginariju literarnega teksta, s tem pa boste razvili_e sposobnost prenosa kritičnega branja tekstov na druga področja, kjer je prav tako pomemben kritičen pristop pri interpretaciji tekstov. S pomočjo teoretskih spoznanj feministične teorije in teorij s področja študij spolov boste usposobljeni_e podati vrednostne sodbe o literarnih besedilih, upoštevajoč pri tem avtorjevo oziroma avtoričino razmerje do tematike odnosov med spoli. Zavedali_e se boste problema spola kot pomembnega elementa, ki konstituira družbeni in simbolični red na različnih ravneh s posebnim poudarkom na njegovi vlogi v literarnih tekstih, in tako razvili_e občutljivost za zaznavanje prikritih mehanizmov, s katerimi se v tekstih ustvarjajo tradicionalne vrednostne hierarhije na področju spolnih identitet.

Prof. dr. Katja Mihurko

Mag. Darko Ilin

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Reprezentacije spolov v slovenski književnosti Copyright © 2024 by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book