21.1. Potrošniški kredit

Na področju posojilnih pogodb obstajajo posebna pravila, oblikovana z namenom zaščite potrošnikov pri najemih kredita, kot je Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-2). Ta zakon kot specialni predpis derogira splošni predpis – OZ in ureja potrošniške kreditne pogodbe, pri katerih kot jemalec kredita nastopa potrošnik, ki jemlje kredit pod pogoji in za namene, ki jih določa ta zakon. Velja samo za potrošniške kredite, kjer je jemalec kredita potrošnik, torej fizična oseba, ki deluje za namene izven svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti. Dajalec kredita pa je fizična ali pravna oseba, ki da ali obljubi, da bo dala kredit ali posojilo v okviru svoje dejavnosti, poslovanja ali poklica.

Izhodišče varstva potrošnikov pri potrošniških kreditih sta zagotovitev informiranosti potrošnikov in transparentnost trga. Informiranost potrošnikov se zagotavlja že pri oglaševanju, predvsem pa s predpisano vsebino kreditne pogodbe, ki mora obvezno določati vse stroške kredita in efektivno obrestno mero (EOM). 247

Zakon pa določa tudi druge posebnosti, ki veljajo za potrošniške kredite, kot so npr. pravica do odstopa od pogodbe, opredelitev pogojev za razvezo, predčasno odplačilo idr.

Vaja:

 1. A se je B-ju zavezal, da mu bo izročil 100,00 EUR, B pa A-ju, da jih bo po šestih mesecih vrnil.

Katero pogodbo sta sklenila A in B?

2. B A-ju denar pravočasno vrne. A zahteva, da mu B poleg glavnice plača tudi obresti, v višini, kot jo banke zaračunavajo za depozite na vpogled.

Ali ima prav?

3. B želi A-ju vrniti denar pred potekom šestmesečnega roka.

Ali lahko to stori?

4. B denarja po šestih mesecih ne vrne.

Kakšne zahtevke ima A zoper B-ja?248

 

247 Podrobneje o tem glej prav tam, stran 589.
248 Ovčak Kos, 2017, stran 63.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book