25. Gradbena pogodba

Gradbena pogodba je vrsta podjemne pogodbe, s katero se izvajalec zavezuje, da bo po določenem načrtu v dogovorjenem roku zgradil določeno gradbo na določenem zemljišču ali da bo na takem zemljišču oziroma na že obstoječem objektu izvedel kakšna druga gradbena dela, naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno ceno.269 S pojmom »gradba« so mišljene stavbe, jezovi, mostovi, predori, vodovodi, kanalizacije, ceste, železniške proge, vodnjaki in drugi gradbeni objekti, katerih izdelava terja večja in zahtevnejša dela.270 Temeljna pogodbena obveznost izvajalca je bodisi izgradnja novega objekta bodisi izvedba drugih gradbenih del, lahko tudi na obstoječem objektu. Naročnik pa je zavezan za opravljeno plačati.

Za gradbeno pogodbo se zahteva obličnost. Gradbena pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki.271 Pisna oblika je predpisana zaradi varstva interesov strank in zaradi dokaznih namenov.272

V praksi se  v gradbenih pogodbah pojavlja tudi klavzula »ključ v roke«. Gre za pogodbeno določbo, ki določa, da izvajalec dela po fiksni ceni prevzame celotno odgovornost za izvedbo projekta, vključno z načrtovanjem, izvedbo in dostavo. Izvajalec je tako odgovoren za vse stroške in tveganja, povezana z izvedbo projekta, ter se zaveže, da bo projekt izvedel v skladu z dogovorjenimi specifikacijami in roki.273 V tem primeru dogovorjena cena vsebuje tudi vrednost vseh nepredvidenih in presežnih del, izključuje pa vpliv manjkajočih del nanjo. Če je pri pogodbi »ključ v roke« udeleženih več izvajalcev, je njihova odgovornost nasproti naročniku solidarna.274

Glede odgovornosti za napake gradbe se uporabljajo ustrezne določbe OZ o podjemni pogodbi, razen v primerih, kjer je zakonsko izrecno določeno drugače.

 

Vaja:
Izvajalec je za naročnika izvedel gradbena dela na hiši. S tožbo uveljavlja plačilo vseh dodatnih del, ki jih je izvedel, ker je bil arhitekturni izvedbeni projekt slab. Naročnikovega soglasja za ta dela ni predhodno dobil, a jih je potrdil nadzornik. Naročnik se temu protivi in navaja, da bi bil izvajalec upravičen zgolj do plačila za nujna dela, za dodatna, ki niso bila nujna, pa le ob njegovem soglasju.
  • Preberite določilo 653. člena OZ.
  • Katera dela se štejejo za nepredvidena?  Kdaj je izvajalec upravičen do poplačila za takšna dela?
  • Kakšna je vloga nadzornika pri gradnji? S katero pogodbo je urejen njegov položaj?
  • Je nadzornik pravni zastopnik naročnika?

 

269 Glej 1. odst. 649. člena OZ.
270 Glej 1. odst. 650. člena OZ.
271 Glej 2. odst. 649. člena OZ.
272 Plavšak v Plavšak, Juhart, 2004, 3. knjiga, stran 919.
273 Sodba in sklep VSM I Cpg 54/2020 z dne 14. 5. 2020, ECLI:SI:VSMB:2020:I.CPG.54.2020.
274 Prim. 659. člen OZ.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book