Predgovor

Pogodbeno pravo je sistem pravil, ki urejajo pravna vprašanja, povezana z obstojem ali prenehanjem pogodbenih razmerij oziroma z izvršitvijo pravic, ki izvirajo iz pogodb. Pogodbeno pravo tako zagotavlja temeljni pravni okvir za poslovne pogodbene transakcije, zlasti za ustvarjanje predvidljivosti in varnosti v poslovanju, in tako predstavlja enega ključnih pravnih področij, ki opredeljujejo pravni promet v družbi. Poznavanje tega pravnega področja je tako ključno za vse, ki delujejo v pravnem prometu in pri tem sklepajo kakršne koli pravne posle.
Učbenik Uvod v pogodbeno pravo, izbrane teme, ki je pred vami, je v prvi vrsti namenjen študentom Univerze v Novi Gorici na študijskemu dodiplomskem programu gospodarski inženiring kot del obvezne literature pri obveznem predmetu Pogodbeno pravo in pravo intelektualne lastnine. Do sedaj pri tem predmetu še ni bilo vira, ki bi vsebino študijskega programa tega predmeta s področja pogodbenega prava obravnaval celovito in na enem mestu. Učbenik zato ne zajema vseh vidikov pogodbenega prava, temveč, kot že omenjeno, sledi izbranim temam, ki so določene s študijskim programom predmeta in so bile prepoznane kot temeljno znanje iz navedenega pravnega področja, ki naj bi ga bodoči diplomant gospodarskega inženiringa pridobil.
Delo je razdeljeno na splošni in posebni del ter obsega petindvajset poglavij. V splošnem delu so obravnavani temeljni pojmi in instituti pogodbenega prava, v posebnem pa so predstavljeni posamezni tipi pogodb (obligacijskega) prava. Cilj tega dela je na čim preprostejši in razumljiv način predstaviti ključne koncepte pogodbenega prava, skupaj s pravnimi predpisi in ključno sodno prakso, ki to pravno področje oblikuje. Za lažje razumevanje in pravilno uporabo temeljnih teoretičnih izhodišč vsebuje vsako poglavje tudi vaje. Te so zasnovane kot izbor primerov konkretnih dejanskih stanov, predstavljenih v obliki posameznih pravnih problemov, praviloma osredotočenih na posamezen pravni institut, ki od bralca zahteva, da s pridobljenim teoretičnim znanjem in neposredno uporabo pravil zakonske določbe te probleme analizira in reši.  Bralce želimo spodbuditi k ustvarjalnemu razmišljanju in prepoznavanju bistvenih pravnih vprašanj, ki jih je treba razrešiti v okviru posameznih vaj. Nedvomno se bodo namreč bodoči diplomanti omenjenega študijskega programa pri svojem profesionalnem delu pogosto srečevali z različnimi vidiki pogodbenega prava, zato sta razumevanje njegovih temeljnih pojmov in institutov ter pravilna uporaba posameznih pravnih pravil pogodbenega prava ključna.

Želim, da bi delo pomagalo odgovoriti na posamezna vprašanja, ki se glede pogodbenega prava zastavljajo, predvsem pa da bi bilo koristen pripomoček pri študiju in delu.

Izr. prof. dr. Maja Ovčak Kos

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book