6.1. Pogajanja

Pogajanja so predpogodbena faza, torej faza, v kateri bodoči pogodbeniki oblikujejo (pravno relevantno) pogodbeno voljo. V poslovni praksi smo navadno priča krajšim ali daljšim pogajanjem, saj se le redko zgodi, da je pogodba sklenjena v hipu.68 Pravno relevantna pogajanja morajo vsebovati bistvene elemente bodoče pogodbe. Pogajanja seveda niso nujno potrebna faza sklepanja pogodbe. Nekatere pogodbe se že po naravi stvari sklenejo brez pogajanj.

Pravna značilnost pogajanj je, da praviloma ne zavezujejo. Stranke jih lahko prekinejo, kadar želijo. Kdor se spusti v poganja, tako načeloma ni dolžan, da se pogodi,69mora pa ravnati vestno in pošteno.

Če se je stranka nevestno pogajala, lahko pride do odškodninske odgovornosti, kar predstavlja izjemo od nezavezanosti pogajanj. V tem primeru gre za neupravičen odstop od pogajanj ali za »navidezna« pogajanja. Stranka, ki se je pogajala, ne da bi imela namen skleniti pogodbo, odgovarja za škodo, ki jo je povzročila drugi stranki. Za škodo odgovarja tudi stranka, ki se je pogajala z namenom skleniti pogodbo, pa je ta namen brez utemeljenega razloga opustila in tako drugi stranki povzročila škodo. 70

V poslovni praksi se pogosto pojavljajo tudi pisma o nameri (»letter of intent«), ki pa jih OZ izrecno ne ureja. V praksi se pisma o nameri pogosto uporabljajo v različnih kontekstih, kot so poslovni prevzemi, najemi nepremičnin, partnerstva in drugi poslovni dogovori. Uporaba pisma o nameri navadno omogoča strankam, da vzpostavijo okvir za nadaljnja pogajanja, definirajo ključne pogoje in določijo pričakovanja brez pravno zavezujoče moči, kar olajša postopek pogajanj.

Vaja:

1. A, d. o. o., se je več kot eno leto pogajala z B, d. o. o., glede nakupa nepremičnine v Ljubljani. Po dobrem letu so se pogajanja med družbama prekinila.

  • Ali sta stranki na podlagi pogajanj k čemu zavezani?
  • Kaj lahko stori A, d. o. o., če ugotovi, da je B, d. o. o., odstopila od pogajanj, ker je ugotovila, da so njene kalkulacije cene napačne?

2. Preberite pismo o nameri.

PISMO O NAMERI

za izvedbo strateškega panožnega projekta

“GOZD IN LES ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ”

Podpisniki s tem pismom izražamo namero za sodelovanje v projektu, katerega koordinator je Združenje A lesne in pohištvene industrije, z namenom:

►Prispevati k izpolnjevanju zavez Slovenije za trajnostni razvoj EU.
►Doseči razumevanje gozdno-lesnega sektorja kot najboljšega slovenskega sektorja za trajnostni razvoj.
►Povečati uporabo lesa za izdelke z visoko dodano vrednostjo.
►Na osnovi gozdov pridobiti čim več dodane vrednosti in delovnih mest.
►Izvesti razvojno prestrukturiranje gozdno-lesnega sektorja za doseganje konkurenčnosti v globalnem okolju.
►Graditi prepoznavnost Slovenije na osnovi ohranjenih gozdov in kvalitetne lesnopredelovalne industrije.

Končni cilj projekta je izvedba razvojnega prestrukturiranja sektorja, s prehodom na doseganje dodane vrednosti na osnovi znanja in inovativnosti, kakor tudi maksimiranje prispevka sektorja k izpolnjevanju okoljskih zavez Slovenije.

Koordinator se zavezuje, da bo po podpisu pogodbe pripravil projektno dokumentacijo in omogočil vsem partnerjem sodelovanje na področjih, ki se nanašajo na njihovo osnovno dejavnost.

Projektni partnerji pa se zavezujejo, da bodo na dogovorjenih področjih aktivno sodelovali s svojimi človeškimi viri in ko bo potrebno, tudi s finančnimi sredstvi ter se trudili za promocijo projekta pri svojih članih in v javnosti.

Konkretne dogovore sklene koordinator s posameznim projektnim partnerjem ali s skupino partnerjev po sprejemu projektne dokumentacije.

Ljubljana, 14. 6. 2024

 

  • Ali pismo o nameri predstavlja zavezujočo pogodbo v smislu OZ? Če da, k čemu so se podpisniki zavezali? Če ne, zakaj ne?
  • Ali podpis tega pisma za katerega izmed podpisnikov ustvarja kakšne pravne obveznosti (npr. prodaja lesa po določeni ceni)?

 

68 Cepec, Kovač, 2023, stran 145.
69 Izjema velja za obvezno kontrahiranje in predpogodbe.
70 Prim. 20. člen OZ. Podrobneje o tem glej Kranjc v Plavšak, Juhart, 2003, 1. knjiga, stran 229.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book