7.2.1.5. Prevara

Za prevaro gre, kadar ena stranka namerno zavaja drugo stranko ali ji prikriva informacije, da bi jo privedla do sklenitve pogodbe, ki je sicer ne bi sklenila, če bi vedela resnico. Torej gre za dejanje, s katerim ena stranka pri drugi stranki povzroči zmoto ali drugo stranko drži v zmoti z namenom, da bi jo napeljala k sklenitvi pogodbe. Prevaro lahko stori stranka ali tretja oseba. Če prevaro stori tretja oseba, mora stranka, ki je zaradi prevare v prednosti, vedeti za prevaro.119 Prevarana stranka lahko zahteva razveljavitev pogodbe tudi takrat, kadar zmota ni bistvena. Stranka, ki je v prevari sklenila pogodbo, ima pravico zahtevati tudi povrnitev nastale škode. Neodplačna pogodba se lahko razveljavi tudi, če je prevaro storil kdo tretji, ne glede na to, ali je druga pogodbena stranka ob sklenitvi pogodbe zanjo vedela ali bi bila morala vedeti.120

Primer: Ob sklenitvi prodajne pogodbe A (prodajalec) ne pove B-ju (kupec), da je bil avto že prej poškodovan v prometni nesreči.

 

119 Prim. 49. člen OZ.
120 Prav tam.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book