15. Razveza ali sprememba pogodbe zaradi spremenjenih okoliščin

OZ dopušča razvezo ali spremembo pogodbe, če so se po sklenitvi pogodbe okoliščine tako spremenile, da otežujejo izpolnitev obveznosti eni stranki ali da se zaradi njih ne da doseči namena pogodbe (t. i. klavzula rebus sic stantibus).

Če torej nastanejo po sklenitvi pogodbe okoliščine, ki otežujejo izpolnitev obveznosti eni stranki, ali če se zaradi njih ne da doseči namena pogodbe, v obeh primerih pa v tolikšni meri, da pogodba očitno ne ustreza več pričakovanjem pogodbenih strank in bi bilo po splošnem mnenju nepravično ohraniti jo v veljavi takšno, kakršna je, lahko stranka, ki ji je izpolnitev obveznosti otežena, oziroma stranka, ki zaradi spremenjenih okoliščin ne more uresničiti namena pogodbe, zahteva razvezo pogodbe. Razveze pogodbe ni mogoče zahtevati, če bi bila morala stranka, ki se sklicuje na spremenjene okoliščine, ob sklenitvi pogodbe te okoliščine upoštevati ali če bi se jim bila lahko izognila oziroma če bi njihove posledice lahko odklonila. Stranka, ki zahteva razvezo pogodbe, se ne more sklicevati na spremenjene okoliščine, ki so nastale po izteku roka, določenega za izpolnitev njene obveznosti.

Pogodba se ne razveže, če druga stranka ponudi ali privoli, da se ustrezni pogodbeni pogoji pravično spremenijo. Če sodišče razveže pogodbo zaradi spremenjenih okoliščin, na zahtevo druge stranke naloži stranki, ki je razvezo zahtevala, da povrne drugi stranki pravični del škode, ki ji je zaradi razveze pogodbe nastala.186

 

186 Prim. 112. člen OZ.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book