19.3. Pridobitev lastninske pravice na stvari

Prodajalec se kupcu zaveže izročiti stvar in mu prenesti lastninsko pravico na njej. Izročitev stvari se razume kot prepustitev stvari v posest. Tako je ta obveznost enaka ne glede na to, ali je predmet prodaje premičnina ali nepremičnina.213 Pridobitev lastninske pravice je odvisna od tega, kaj je predmet prodajne pogodbe. Pri tem ločimo, ali gre za pridobitev lastninske pravice na premičninah (avto, knjiga, kavč, hrana …) ali na nepremičninah (zemljišče).

Pri premičninah preide lastninska pravica na kupca z izročitvijo. Prodajalec, ki izroči stvar v posest kupcu, praviloma z enim samim ravnanjem izpolni obe svoji osnovi obveznosti iz prodaje.

Za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini je potreben vpis v zemljiško knjigo. Podlaga za vpis prenosa lastninske pravice je med drugim tudi listina, ki vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo. To je izrecna nepogojna izjava osebe, katere pravica se prenaša, spreminja, obremenjuje ali preneha, da dovoljuje vpis v zemljiško knjigo.214 Podpis prodajalca mora biti na zemljiškoknjižnem dovolilu notarsko overjen.

Pred nakupom nepremičnine mora zato kupec v zemljiški knjigi preveriti, ali je tisti, ki nepremičnino prodaja, res tudi lastnik, pa tudi to, ali na nepremičnini ni npr. hipoteke ali drugih obremenitev. Dokler se kupec ne vknjiži v zemljiško knjigo, velja praviloma za lastnika nepremičnine še vedno prodajalec, čeprav ima popolno in izstavljeno zemljiškoknjižno dovolilo že določene stvarnopravne učinke.

 

213 Juhart v Plavšak, Juhart, 2004, 3. knjiga, stran 96.
214 Prim. 23. člen SPZ, Uradni list RS, št. 87/02, 91/13 in 23/20.

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Uvod v pogodbeno pravo Copyright © by University of Nova Gorica Press is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book